Hem E-böcker Specialeffekter och spelutveckling i Java Din första applet

Specialeffekter och spelutveckling i Java(TM) - Din första applet

av Anibal Wainstein

2.0 Din första applet 

Nu är det dags att börja programmera dina första applets. Det är alltid en stor upplevelse att se sina första skapelser i aktion. 

 

2.0.1 Vi ärver Applet klassen 

Vi har tidigare beskrivit vad en applet är. I Java finns det redan en färdig klass som heter "Applet". Denna används som huvudklass (bas) för alla typer av applets man skapar. För att göra vår egen applet kommer vi att skriva över vissa av metoderna i den, samt lägga in extra variabler. Detta kallas inom objektorientering för att vi ärver Applet klassen. 

import java.applet.*;
import java.awt.*;

public class minapplet extends Applet {
}
Det här var mycket på en gång men vi kan börja med "import" som ser till att du har tillgång till huvudklassen Applet och AWT paketet. I AWT paketet finns bl.a. klassen String och andra viktiga klasser som du kan behöva när du gör applets. Detta kallas för att importera ett Java klass paket. Deklarationen "public" säger att appleten kommer att kunna nås av andra klasser (något som är nödvändigt med vissa Java motorer). Deklarationen "class" säger att appletens namn kommer att vara "minapplet". Deklarationen "extends" betyder att klassen "minapplet" ärver Applet-klassens metoder. 
Appleten ovan gör än så länge ingenting, för vi har inte gjort någon ändring på huvudklassen Applet än. 

 

2.0.2 Att initiera med init() metoden och att skriva ut strängar 

Den första ändringen vi skall göra på vår applet är att skriva över init() metoden. Den här metoden är den första metod som utförs i en applet: 

import java.applet.*;
import java.awt.*;

public class minapplet extends Applet {


public void init()
{
    System.out.println("Tjena Sverige!");
}

}
Här använder vi oss av den inbyggda metoden println() (print-line) som finns i klassen "out" som i sin tur finns i Javapaketet "System". Med den så skriver vi ut strängen "Tjena Sverige!" i Java konsolen. Java konsolen är kommunikationsfönstret med programmeraren som du kan få fram genom din webb tittare när du testar appleten. Genom den så kan vi få ut felmeddelanden och egna meddelanden som "Tjena Sverige!". 


Nästa sida >>