Hem E-böcker Specialeffekter och spelutveckling i Java Introduktion

Specialeffekter och spelutveckling i Java(TM) - Introduktion

av Anibal Wainstein

 

Författarens bakgrund


Jag är utbildad på Fysikum på Stockholms Universitet och är grundaren och VD till det svenska mjukvaruföretaget Mandomartis. Har även grundat och lett Demicron fram till 1999, där den här kursen började skrivas 1997. Jag har jobbat professionellt med både Java och C++ i många år och ligger bl.a. bakom Advanced Effect Maker applikationen samt ett stort antal Java applets, JavaScripts och Flasheffekter.
Den här boken tillägnas till min gode vän och en av världens bästa effektutvecklare, norrmannen Tonny Espeset. Han har med sin bok Kickass Java Programming revolutionerat Javaprogrammeringen och visat att Java onekligen är överlägsen andra språk när det gäller att göra avancerade specialeffekter för web-design ändamål. Boken Kickass Java Programming finns inte längre till försäljning, men den är företagsbibeln hos Mandomartis. Andra personer som har bidragit till den här boken är Stefano de Carolis från Demicron, Lydia Duprat, Mathias Johansson från Passagen, Ramond Knoll, Fabio Ciucci från Anfy Team och sist med inte minst min fru Georgina Garrido Piñas. Dom har hjälpt till med designändringar, korrektur, översättningar, råd, m.m.

Vad är Java?


Du måste säkert ha surfat runt på Internet och upptäckt ibland att du har sett en grå ruta på någon hemsida som efter en kort stund förvandlats till en effekt eller animation. Det du har hittat är troligen en Java applet. En Java applet är ett litet program som laddas ner till din dator och sedan körs på din maskin. Snabbheten och funktionaliteten hos det lilla programmet beror helt och hållet på din dator, browsern du använder (Netscape eller Internet Explorer) och hur den var programmerad.reklam

Ämnen som kommer att tas upp i boken

I den här boken lär jag ut det häftiga inom Java. Boken kommer främst att handla om specialeffektsprogrammering och spelutveckling i form av applets. Med specialeffektsprogrammering menar jag utveckling av animationer i Java som lätt kan konfigureras av icke-programmerare genom dess parametrar. För varje specialeffektsapplet kommer jag också att gå igenom hur man implementerar den som en plugin till Visual Applet Configurator som är det enda programmet idag som helt automatiskt klarar av att konfigurera andra utvecklares applets. Du kommer då att kunna släppa dina egna appletpaket! Med spelutveckling menar jag då speciellt utveckling av enklare appletspel samt nätspel och nätspelsservrar. Senare går vi igenom hur du kan göra dig av med Java motorn genom att använda Standard Widgets Toolkit (SWT) och Excelsior JET, dvs skapa RIKTIGA Windowsapplikationer som inte behöver Javamotorn för att köras. Versionen av Java som kommer att täckas här är främst Java 1.02 p.g.a dess kompatibilitet med äldre browsers, men du kommer även att lära dig Java 1.4.
Jag har uppfattningen att det finns två typer av programmerare; de som lär sig ett programspråk för språkets skull, och de som lär sig det för att de vill uppnå resultat. Den här kursen är anpassad till den senare typen. Kursen kommer därför att börja med två kapitel där man går igenom det nödvändiga för att hänga med men vi börjar med specialeffekter redan på Kapitel 3.

Nästa sida >>